Американско изследване, публикувано в Nature Communications, показва, че COVID-19 уврежда и

...
Американско изследване, публикувано в Nature Communications, показва, че COVID-19 уврежда и
Коментари Харесай

COVID-19 уврежда чревния микробиом

Американско проучване, оповестено в Nature Communications, показва, че COVID-19 поврежда и чревния микробиом.

Знаем, че инфекцията нанася тежки провали върху белия дроб и може да повреди в дълготраен проект и мозъка, само че в този момент излиза наяве, че тя води и до чревен дисбаланс.

Според експерти от Нюйоркския университет преболедуване от COVID-19 може да сътвори бактериален чревен дисбаланс, което е причина за развиването на рискови и устойчиви на антибиотици микроорганизми.

" Нашите открития дават учредения да се допуска, че коронавирусната зараза директно пречи на здравословния баланс на микробите в червата ", което основава спомагателни опасности за пациентите, изяснява Кен Кадуел, съавтор на проучването.

Това води до риск от животозастрашаваща диария, породена от нездравословни бактерии като C. difficile. Освен това може да аргументи и други здравословни проблеми като отичане на корема и киселинен рефлукс.

Проучването е първото, което демонстрира, че COVID-19 поврежда чревния микробиом, споделят американските откриватели. Досега лекарите подозираха, че използването на антибиотици за лекуването на инфекцията поврежда чревните бактерии.

Анализът на съвсем 100 мъже и дами, настанени в болница с COVID-19 през 2020 година, откри, че множеството пациенти имат проблеми с чревния микробиом, като при една четвърт от тях господства един тип бактерии.

В същото време се усилват популациите на няколко евентуално нездравословни типа микроби. Устойчиви на антибиотици бактерии са мигрирали в кръвния поток на 20 % от участниците в изследването.

" Сега, откакто установихме източника на този бактериален дисбаланс, лекарите могат по-добре да открият пациенти с новия ковид, изложени на максимален риск от вторична кръвна зараза ", сподели Кадуел.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР